Ροχαλητό και Αποφρακτική Υπνική Άπνοια

sleeip_Apnea.jpg

Το ροχαλητό είναι εξαιρετικά συχνό, επηρεάζοντας περίπου το 40% των ανδρών και το 25% των γυναικών. Προκαλείται από τη δόνηση της μαλακής υπερώας (στην οροφή του στόματος), των αμυγδαλών και της βάσης της γλώσσας και συμβαίνει όταν οι μύες μας είναι χαλαροί ενώ κοιμόμαστε. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο τόσο του ασθενούς όσο και του συντρόφου του.
Σε ορισμένους ασθενείς, η απόφραξη μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που τα επίπεδα οξυγόνου του αίματος μπορεί να πέφτουν περιοδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή είναι μια κατάσταση γνωστή ως αποφρακτική υπνική άπνοια (ΑΥΑ), η οποία μπορεί να ευθύνεται για κακή ποιότητα ύπνου, κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και καταπόνηση του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τι προκαλεί το ροχαλητό και την αποφρακτική υπνική άπνοια;
Υπάρχουν πολλές αιτίες ροχαλητού και ΑΥΑ, και συχνά υπάρχουν περισσότερες από μία αιτίες σε κάθε ασθενή. Το ροχαλητό γίνεται όλο και πιο συχνό όσο μεγαλώνουμε. Το ροχαλητό και η ΑΥΑ είναι επίσης πιο συχνά σε όσους είναι υπέρβαροι. Ακόμη το αλκοόλ και τα κατασταλτικά φάρμακα, μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Σε ορισμένους ασθενείς, μπορεί να παρουσιάζονται ανατομικές ιδιαιτερότητες της ρινός ή του φάρυγγα που μπορεί να συμβάλουν στο ροχαλητό ή την ΑΥΑ, όπως μεγάλες υπερτροφικές αμυγδαλές, στενή και χαμηλή καμάρα φάρυγγα, υπερτροφία σταφυλής, μεγάλη γλώσσα, υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), ρινικοί πολύποδες, υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών, σκολίωση ρινικού διαφράγματος.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το ροχαλητό και η ΑΥΑ;
Επειδή υπάρχουν πολλές αιτίες ροχαλητού και ΑΥΑ, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι πολύπλοκη. Η θεραπεία αποτελεί έναν συνδυασμό αλλαγής τρόπου ζωής, χορήγησης φαρμάκων, χρήσης ειδικών ιατρικών συσκευών και μερικές φορές χειρουργικών παρεμβάσεων. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Απώλεια βάρους
 • Άσκηση
 • Χρήση μάσκας CPAP
 • Τροποποίηση θέσης ύπνου
 • Θεραπεία της ρινίτιδας ή της χρόνιας ρινοκολπίτιδας
 • Χειρουργική θεραπεία για τη βελτίωση του ανώτερου αεραγωγού:
 • διαφραγματοπλαστική
 • φαρυγγοϋπερωϊοπλαστική
 • Αμυγδαλεκτομή
 • Θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων στη βάση της γλώσσας / κάτω ρινικές κόγχες
 • Μετάθεση κάτω γνάθου
 • Εμφυτεύματα υπερώας

Συνεπώς, είναι σημαντικό να εξεταστείτε και να διερευνηθείτε από έναν ειδικό, ώστε ένα σχέδιο θεραπείας να μπορεί να προσαρμοστεί στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Ιατρείο ΩΡΛ, Δάφνη Αττικής

logo_new2_white

Ο Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός ΩΡΛ Χριστόδουλος Δημάκης έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα της Ωτορινολαρυγγολογίας σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή της Αθήνας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2109717391
Διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 175
Δάφνη Αττικής, 17237 (πλησίον ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ)
email: info@orldimakis.gr

Βρείτε μας στο Χάρτη

Copyright by orldimakis.gr 2022. All rights reserved. Designed by Task.