Διαταραχές Όσφρησης

smell_loss.jpg

Η όσφρηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την καθημερινή μας λειτουργία και την ποιότητα της ζωής μας. Παρόλα αυτά, συχνά δεν έχουμε ιδιαίτερη αντίληψη της όσφρησις και οι ασθενείς δεν συνειδητοποιούν πάντα ότι η όσφρηση τους έχει επηρεαστεί μέχρι να περάσει αρκετός καιρός. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η όσφρηση κάποιου μπορεί να μειωθεί ή να αλλοιωθεί.

Η ξαφνική απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης μπορεί να είναι σύμπτωμα του COVID-19. Απομονωθείτε και ακολουθήστε τις τρέχουσες κυβερνητικές οδηγίες εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε COVID-19.

Τεχνικοί όροι
Ανοσμία = απουσία όσφρησης
Υποσμία = μειωμένη όσφρηση
Παροσμία = παραμόρφωση της μυρωδιάς των πραγμάτων
Κακοσμία = δυσάρεστη οσμή που δεν οφείλεται σε κάτι στο περιβάλλον
Φαντοσμία = αντίληψη οσμών όπου δεν υπάρχουν γύρω μας

Διάγνωση
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για μια αλλοιωμένη ή μειωμένη αίσθηση όσφρησης. Ο ειδικός θα πρέπει να λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό σχετικά με την εμφάνιση των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων τυχόν άλλων ρινικών συμπτωμάτων, οποιουδήποτε ιστορικού τραύματος στο κεφάλι, λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, άλλων ιατρικών καταστάσεων και φαρμάκων.
Η αίσθηση της γεύσης συχνά μειώνεται παράλληλα με οποιαδήποτε απώλεια όσφρησης. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα μεγάλο μέρος της ικανότητάς μας να αντιλαμβανόμαστε λεπτομερείς γευστικές πληροφορίες στην πραγματικότητα παρέχεται από την όσφρηση μας: οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας μας παρέχουν μόνο βασικές πληροφορίες για τη γλυκύτητα, την αλμύρα κ.λπ.
Επιπλέον είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται λεπτομερής εξέταση της ρινικής κοιλότητας και της οσφρητικής περιοχής (όπου βρίσκονται οι νευρικές απολήξεις που ανιχνεύουν τις οσμές) με ένα λεπτό ενδοσκόπιο (οπτική κάμερα). Μπορεί επίσης να χρειαστεί απεικονιστικός έλεγχος (αξονική, μαγνητική). Ακόμη ίσως χρειαστεί να προσδιοριστεί πόσο σοβαρή είναι η απώλεια οσμής χρησιμοποιώντας ειδικά τεστ.

Θεραπευτική αγωγή
Η θεραπεία των διαταραχών της όσφρησης εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Εάν εντοπιστεί φλεγμονή της μύτης ή των παραρρίνιων κόλπων (π.χ. χρόνια ρινοκολπίτιδα ή ρινικοί πολύποδες), αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση εάν χρειάζεται. Σε ορισμένους ασθενείς, μια δοκιμή ενός ρινικού σπρέι στεροειδών ή από του στόματος στεροειδών (χαπιών) μπορεί να βοηθήσει.
Για ορισμένους ασθενείς δεν είναι δυνατή η άμεση αντιμετώπιση της αιτίας. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους ασθενείς επωφελούνται από την «προπόνηση» της όσφρησης, μια διαδικασία που περιλαμβάνει τακτικές ασκήσεις για την επανεκπαίδευση και την ενίσχυση της όσφρησης μυρίζοντας επανειλημμένα γνωστές οσμές με «συνείδητο» τρόπο.

Ιατρείο ΩΡΛ, Δάφνη Αττικής

logo_new2_white

Ο Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός ΩΡΛ Χριστόδουλος Δημάκης έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα της Ωτορινολαρυγγολογίας σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή της Αθήνας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2109717391
Διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 175
Δάφνη Αττικής, 17237 (πλησίον ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ)
email: info@orldimakis.gr

Βρείτε μας στο Χάρτη

Copyright by orldimakis.gr 2022. All rights reserved. Designed by Task.