Καρκίνος Λάρυγγα

ca_throat.jpg

Ο καρκίνος του λάρυγγα, είναι ένας τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται συνηθέστερα στην περιοχή των φωνητικών χορδών και εμφανίζεται όταν το γενετικό υλικό των κυττάρων του λάρυγγα καταστρέφεται ή αλλάζει, προκαλώντας μεταλλάξεις που επηρεάζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και διαίρεση των κυττάρων. Στη συνέχεια, τα μη φυσιολογικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται, προκαλώντας καρκίνο. Εάν δεν εντοπιστεί έγκαιρα, ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Η πάθηση είναι σπάνια σε άτομα κάτω των 40 ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να επηρεάζουν άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και είναι τέσσερις φορές πιο συχνή στους άνδρες από τις γυναίκες. Βασικούς προδιαθεσικούς και επιβαρυντικούς παράγοντες αποτελούν το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
Οι περισσότεροι καρκίνοι του λάρυγγα αναπτύσσονται κοντά στις φωνητικές χορδές, επομένως ένα από τα πρώτα εμφανή συμπτώματα είναι συχνά μια αλλαγή στον ήχο της φωνής σας, όπως ασυνήθιστα βραχνή ή δυσκολία στην ομιλία. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν: πόνο κατά την κατάποση ή δυσκολία στην κατάποση, ένα εξόγκωμα ή οίδημα στο λαιμό, επίμονο βήχα, ωταλγία, δύσπνοια, ανεξήγητη απώλεια βάρους, κόπωση και αδυναμία.
Η διάγνωση απαιτεί τη λήψη ιστορικού και φυσική εξέταση στο ιατρείο. Η ενδοσκόπηση λάρυγγα (εξέταση με μικρή κάμερα οπτικών ινών) είναι σημαντική, ενώ συνήθως απαιτείται και η διενέργεια αξονικής ή και μαγνητικής τομογραφίας από τον ασθενή. Η τελική διάγνωση δίνεται μετά από την λήψη υλικού από την ύποπτη περιοχή (με γενική αναισθησία στο χειρουργείο) και την αποστολή του για βιοψία.
Ο καρκίνος του λάρυγγα μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να είναι: (ενδοσκοπική εκτομή, μερική λαρυγγεκτομή, ολική λαρυγγεκτομή)
  • Ακτινοθεραπεία, όπου ακτίνες υψηλής ενέργειας χρησιμοποιούνται για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων
  • Χημειοθεραπεία, όπου χημικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται για την καταστροφή και την πρόληψη της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων σε διαφορετικές περιοχές.

 

Ιατρείο ΩΡΛ, Δάφνη Αττικής

logo_new2_white

Ο Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός ΩΡΛ Χριστόδουλος Δημάκης έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα της Ωτορινολαρυγγολογίας σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή της Αθήνας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2109717391
Διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 175
Δάφνη Αττικής, 17237 (πλησίον ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ)
email: info@orldimakis.gr

Βρείτε μας στο Χάρτη

Copyright by orldimakis.gr 2022. All rights reserved. Designed by Task.