Παθήσεις Φωνητικών Χορδών

vocla_cords.jpg

Οι φωνητικές μας χορδές βρίσκονται στο λάρυγγα και η σωστή λειτουργία τους είναι καθοριστική για τη φώνηση. Οι χορδές αυτές σχηματίζουν ένα σχήμα V όταν εισπνέουμε και εκπνέουμε, αλλά όταν μιλάμε (ή βήχουμε) οι δύο βραχίονες του V ενώνονται. Καθώς ο αέρας περνά ορμητικά, κάνει τις χορδές να δονούνται και αυτό δίνει τον βασικό ήχο στη φωνή μας.
Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που οδηγούν σε βλάβη των φωνητικών χορδών και βραχνάδα, ευτυχώς οι περισσότερες δεν είναι σοβαρές και εγκαθίστανται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Προβλήματα με τη φωνή μπορεί να προκύψουν εάν υπάρξει φλεγμονή των φωνητικών χορδών (λαρυγγίτιδα) ή εμφανίσουν οποιεσδήποτε ανωμαλίες στην επιφάνειά τους. Πολύποδες, οζίδια και όγκοι των φωνητικών χορδών είναι όλα πιθανά αίτια. Μερικές φορές ένα από τα νεύρα που κινούν τις χορδές σταματά να λειτουργεί, οδηγώντας σε διαταραχή της φωνής επίσης.
Παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη βραχνάδα περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική χρήση φωνής – συχνά σχετίζεται με την απασχόληση. Π.χ. δασκάλους, εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα και επαγγελματίες τραγουδιστές.
  • Κάπνισμα
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (συνήθη συμπτώματα είναι καούρα και δυσπεψία)

Κατά γενικό κανόνα, οποιοσδήποτε με ξαφνική εμφάνιση βραχνάδας που διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες θα πρέπει να παραπεμφθεί σε ειδικό ΩΡΛ, ώστε να εξεταστεί ο λάρυγγας. Ο καρκίνος του λάρυγγα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε καπνιστές και εάν ανησυχείτε για αυτό, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Ο λάρυγγας εξετάζεται εύκολα στο ιατρείο, με τη χρήση εύκαμπτου ή άκαμπτου ενδοσκοπίου. Οι περισσότερες περιπτώσεις βραχνάδας θα υποχωρήσουν εντός ημερών. Είναι σημαντικό να ξεκουράζετε τη φωνή, να πίνετε πολλά υγρά, να αποφεύγετε το αλκοόλ και να αποφεύγετε το κάπνισμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν η βραχνάδα είναι σοβαρή, παρατεταμένη (πάνω από 3 εβδομάδες), υποτροπιάζουσα ή σχετίζεται με πονόλαιμο, πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή από έναν ειδικό ΩΡΛ.
Επιπλέον εάν η αιτία της βραχνάδας οφείλεται σε καταπόνηση της φωνής, ένας λογοθεραπευτής θα σας αξιολογήσει και μπορεί να σας συμβουλεύσει ασκήσεις για τη βελτίωση της φωνητικής σας τεχνικής. Τέλος εάν απαιτείται η αφαίρεση οζιδίων, πολύποδων ή όγκων από τις φωνητικές χορδές θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση (αμεσοσκόπηση – μικρολαρυγγοσκόπηση).

Ιατρείο ΩΡΛ, Δάφνη Αττικής

logo_new2_white

Ο Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός ΩΡΛ Χριστόδουλος Δημάκης έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα της Ωτορινολαρυγγολογίας σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή της Αθήνας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2109717391
Διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 175
Δάφνη Αττικής, 17237 (πλησίον ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ)
email: info@orldimakis.gr

Βρείτε μας στο Χάρτη

Copyright by orldimakis.gr 2022. All rights reserved. Designed by Task.