Χολοστεάτωμα

cholesteatoma.jpg

Το χολοστεάτωμα είναι μια πάθηση του μέσου ωτός, που αποτελεί μία μορφή χρόνιας ωτίτιδας και η οποία προκαλεί ανώδυνη ωτόρροια (εκκρίσεις από το αυτί) και σταδιακή απώλεια ακοής, καθώς και ζάλη, εμβοές, απώλεια αίσθησης της γεύσης και σπάνια, παράλυση προσώπου, πλήρη απώλεια ακοής, μηνιγγίτιδα και εγκεφαλικό απόστημα. Αυτή η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιθετική σε μικρά παιδιά. Οι εκκρίσεις του αυτιού είναι ιδιαίτερα δύσοσμες. Συνήθως εμφανίζεται μόνο στο ένα αυτί, αλλά μπορεί να βρεθεί και στα δύο. Μερικές φορές οι ασθενείς δεν έχουν καθόλου εκκρίσεις, αλλά η ακοή επιδεινώνεται σταθερά.

Αιτία
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την αιτία του χολοστεατώματος.
Αν και το δέρμα του εξωτερικού αυτιού μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος, συμπεριφέρεται διαφορετικά. Καθώς τα δερματικά κύτταρα αναπτύσσονται , μεταναστεύουν προς τα έξω στον ακουστικό πόρο, διατηρώντας έτσι το αυτί καθαρό. Στο χολοστεάτωμα το δέρμα μεταναστεύει μέσα από το τύμπανο προκαλώντας μια σφαίρα κυττάρων δέρματος, η οποία είναι επιρρεπής σε μολύνσεις.
Επίσης σύμφωνα με μία άλλη θεωρία μερικοί ασθενείς εμφανίζουν πολλές λοιμώξεις του αυτιού και λόγω αυτού καταστρέφεται το τύμπανο καθιστώντας το λεπτό και πολύ ευένδωτο. Επίσης, οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις μπορεί να επιφέρουν δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας και του μέσου αυτιού. Όταν το τύμπανο γίνει πολύ ασθενές, (κυρίως στην άνω ή χαλαρή μοίρα του) μπορεί να σχηματίσει μια τσέπη, η οποία συγκεντρώνει το δέρμα.
Η σφαίρα του δέρματος που δημιουργείται συνεχίζει να διευρύνεται διαβρώνοντας τις δομές που υπάρχουν γύρω συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών οστών στο μέσο αυτί και το εσωτερικό αυτί. Αυτό προκαλεί τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Αντιμετώπιση
Ένα χολοστεάτωμα πρέπει να αφαιρεθεί για να αποφευχθεί η καταστροφή του αυτιού, προκαλώντας περαιτέρω εκκρίσεις και κώφωση. Συνεπώς η θεραπεία είναι χειρουργική και η επέμβαση ονομάζεται μαστοειδεκτομή. Είναι σημαντικό η επέμβαση να εκτελείται αφού πρώτα έχει επιβεβαιωθεί πως δεν υπάρχει ενεργός οξεία λοίμωξη του αυτιού.

Ιατρείο ΩΡΛ, Δάφνη Αττικής

logo_new2_white

Ο Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός ΩΡΛ Χριστόδουλος Δημάκης έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα της Ωτορινολαρυγγολογίας σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή της Αθήνας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2109717391
Διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 175
Δάφνη Αττικής, 17237 (πλησίον ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ)
email: info@orldimakis.gr

Βρείτε μας στο Χάρτη

Copyright by orldimakis.gr 2022. All rights reserved. Designed by Task.