Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση

gop.jpg

Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) προκαλείται λόγω μη σωστής λειτουργίας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (μια βαλβίδα στη συμβολή του οισοφάγου και του στομάχου, που δεν επιτρέπει τη δίοδο φαγητού αντίστροφα από το στομάχι στον οισοφάγο). Κατά συνέπεια, το οξύ του στομάχου παλινδρομεί και φτάνει στο λαιμό, στο λάρυγγα ή στον ρινικό αεραγωγό.
Μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα κόμπου στο λαιμό
  • Βραχνάδα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Καούρες
  • Συχνό «καθάρισμα» του λαιμού
  • Υπερβολική βλέννα

Τα σημάδια στα βρέφη και τα παιδιά διαφέρουν από τους ενήλικες και μπορεί να περιλαμβάνουν βραχνάδα και αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχας, θορυβώδη αναπνοή ή άσθμα. Άλλα συμπτώματα όπως οι δυσκολίες σίτισης και η παύση της αναπνοής είναι εμφανή σε βρέφη και παιδιά.
Η αλλαγή σε διατροφικές συνήθειες είναι από τα πρώτα μέτρα που θα πρέπει να λάβει κάποιος για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της ΓΟΠ. Η μείωση ή και αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καφεΐνης, σοκολάτας, ανθρακούχων ποτών, πικάντικων φαγητών, σάλτσας ντομάτας και σφολιάτας θα βοηθήσουν κατά τη διαδικασία της ανάρρωσης. Άλλα βήματα που πρέπει να κάνετε περιλαμβάνουν τη διακοπή καπνίσματος και πιθανώς διαφόρων φαρμάκων, την αποφυγή ύπνου αμέσως μετά το φαγητό και τα στενά ρούχα που πιέζουν την κοιλιά. Τέλος συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα άμεσα.

Ιατρείο ΩΡΛ, Δάφνη Αττικής

logo_new2_white

Ο Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός ΩΡΛ Χριστόδουλος Δημάκης έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα της Ωτορινολαρυγγολογίας σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή της Αθήνας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2109717391
Διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 175
Δάφνη Αττικής, 17237 (πλησίον ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ)
email: info@orldimakis.gr

Βρείτε μας στο Χάρτη

Copyright by orldimakis.gr 2022. All rights reserved. Designed by Task.