Αφεστώτα Ώτα

prominent_ears.jpg

Τα αυτιά είναι ένα από τα πρώτα μέρη του σώματος που φτάνουν σε μέγεθος ενήλικα. Όταν το αυτί προβάλλει υπερβολικά μπορεί να θεωρηθεί ως προεξέχον.

Περίπου το 2% του πληθυσμού αισθάνεται ότι τα αυτιά του βγαίνουν πολύ έξω (προεξέχουν). Το πρόβλημα είναι συχνά κληρονομικό και προκαλείται από την έλλειψη των συνηθισμένων πτυχών του χόνδρου στο αυτί. Τα αφεστώτα ώτα (αυτιά που προεξέχουν)  συχνά είναι αιτία συναισθηματικού στρες και εκφοβισμού (μπούλινγκ). Αν και αυτό δεν τους επηρεάζει όλους, για κάποιους μπορεί να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή τους, ενώ οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να υποτιμούν την αναστάτωση που μπορεί να προκληθεί.

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις η χειρουργική διόρθωση είναι απλή λύση, δίνοντας μια φυσική εμφάνιση στο αυτί. Οι περισσότεροι χειρουργοί συμβουλεύουν ότι η χειρουργική επέμβαση δεν πρέπει να πραγματοποιείται έως ότου το παιδί μεγαλώσει αρκετά για να καταλάβει τι περιλαμβάνει η επέμβαση. Σε αυτό το στάδιο το παιδί είναι πιο πιθανό να είναι συνεργάσιμο και χαρούμενο με το αποτέλεσμα. Επιπλέον, πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι δεν επιθυμούν όλοι οι ενήλικες με αφεστώτα ώτα να διορθωθούν. Επομένως, εάν κάποιος χειρουργήσει παιδί πριν από την απόκτηση κατανόησης της επέμβασης και των αποτελεσμάτων της, ένα ποσοστό ασθενών θα έχει υποβληθεί σε άσκοπη χειρουργική επέμβαση. Για το λόγο αυτό, και επειδή ο χόνδρος του αυτιού είναι συχνά μαλακός τα πρώτα χρόνια, οι επεμβάσεις για αφεστώτα ώτα σπάνια εκτελούνται σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Ιατρείο ΩΡΛ, Δάφνη Αττικής

logo_new2_white

Ο Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός ΩΡΛ Χριστόδουλος Δημάκης έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα της Ωτορινολαρυγγολογίας σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή της Αθήνας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2109717391
Διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 175
Δάφνη Αττικής, 17237 (πλησίον ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ)
email: info@orldimakis.gr

Βρείτε μας στο Χάρτη

Copyright by orldimakis.gr 2022. All rights reserved. Designed by Task.