Οξεία Παραρρινοκολπίτιδα

pararrinokolpitida.jpg

Οι οξείες παραρρινοκολπίτιδες (γνωστές ως ιγμορίτιδα, ηθμοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα, σφηνοειδίτιδα ή οξεία ρινοκολπίτιδα) εμφανίζονται συνήθως μετά από ιογενείς λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα. Όταν εμφανίζονται συχνά, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Ο ασθενής συνήθως εμφανίζει επιδείνωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος μετά από λίγες ημέρες, με πυρετό, κίτρινη/πράσινη ρινική έκκριση, πόνο στο πρόσωπο και στα δόντια και απόφραξη της μύτης.

Διαχείριση λοιμώξεων ρινικών κόλπων
Η εξέταση από έναν ειδικό είναι απαραίτητη. Τις περισσότερες φορές, τα αντιβιοτικά δεν κάνουν σημαντική διαφορά στο πόσο γρήγορα υποχωρεί η πάθηση. Φάρμακα όπως παυσίπονα, ρινικά αποσυμφορητικά και ρινικά σπρέι στεροειδών καθώς και ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των συμπτωμάτων ενώ η λοίμωξη υποχωρεί. Ένας υψηλός πυρετός, πυκνή ρινική έκκριση και έντονος πόνος που διαρκεί περισσότερο από 10-14 ημέρες μπορεί να υποδηλώνουν ότι χρειάζονται αντιβιοτικά.

Τι γίνεται αν παθαίνω συχνά παραρρινοκολπίτιδα; Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο έχει την τάση να έχει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Τι γίνεται αν παθαίνω συχνά παραρρινοκολπίτιδα;
Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο έχει την τάση να έχει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Θα ήταν καλό να πραγματοποιηθεί εξέταση της ρινικής κοιλότητας για τον εντοπισμό τυχόν υποκείμενης φλεγμονής που μπορεί να συμβάλλει στο πρόβλημα. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος ώστε να ελεγχθεί τυχόν ανεπάρκεια βιταμινών ή προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μερικοί ασθενείς επωφελούνται από τα ρινικά σπρέι στεροειδών μακροπρόθεσμα για την πρόληψη λοιμώξεων των παραρρίνιων κόλπων ή για να γίνουν λιγότερο συχνές. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, ορισμένοι ασθενείς επωφελούνται από την ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση ρινός και παραρρινίων κόλπων. Αυτή η επέμβαση ανοίγει ευρύτερα τα ιγμόρεια αλλα και τους υπόλοιπους παραρρίνιους κόλπους και τους επιτρέπει να παροχετεύονται πιο ελεύθερα.

Ιατρείο ΩΡΛ, Δάφνη Αττικής

logo_new2_white

Ο Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός ΩΡΛ Χριστόδουλος Δημάκης έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα της Ωτορινολαρυγγολογίας σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή της Αθήνας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2109717391
Διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 175
Δάφνη Αττικής, 17237 (πλησίον ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ)
email: info@orldimakis.gr

Βρείτε μας στο Χάρτη

Copyright by orldimakis.gr 2022. All rights reserved. Designed by Task.