Ρινοπλαστική

rhinoplasty-1.jpg

Η χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στην αλλαγή ή τη βελτίωση της εμφάνισης της μύτης είναι γνωστή ως «κοσμητική» ή «αισθητική» ρινοπλαστική, ενώ η επέμβαση για την αποκατάσταση της εμφάνισης με απώτερο σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας την αναπνοής από τη μύτη ονομάζεται λειτουργική ρινοπλαστική.

Είναι η ρινοπλαστική κατάλληλη για μένα;
Κάθε ασθενής διαφέρει. Συνεπώς κάθε περιστατικό θα πρέπει να προσεγγίζεται εξατομικεύοντας την εξέταση και τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων, λαμβάνοντας υπόψιν την διαφορετικότητα αλλά και τις επιθυμίες του κάθε ασθενούς. Η επέμβαση της ρινοπλαστικής είναι πολύπλοκη και οι αλλαγές που είναι εφικτές για ένα άτομο μπορεί να μην είναι επιτεύξιμες για ένα άλλο. Είναι σημαντικό να έχετε μια λεπτομερή συζήτηση με τον χειρουργό σας σχετικά με το τι είναι εφικτό στη μεμονωμένη δική σας περίπτωση, για να διασφαλίσετε ότι έχετε ακριβείς προσδοκίες για οποιαδήποτε διαδικασία.
Ορισμένες αλλαγές που συνήθως ζητούνται ως μέρος μιας αισθητικής ρινοπλαστικής είναι:​

  • Μείωση προεξέχοντος ρινικού ύβου (ή “ραχιαίο εξόγκωμα”)
  • Στένωση της ρινικής κορυφής
  • Ανύψωση πεσμένης ρινικής κορυφής
  • Ευθειασμός μια παρεκκλίνουσας μύτης (λοξή μύτη)
  • Στένωση των ρουθουνιών

Η απόφαση να κάνετε χειρουργική επέμβαση για να αλλάξετε την εμφάνιση της μύτης σας είναι άκρως προσωπική. Είναι απαραίτητο να συνεργαστείτε με τον χειρουργό σας για να συζητήσετε λεπτομερώς τους στόχους και τις επιθυμίες σας και να έχετε πλήρη κατανόηση της διαδικασίας και των περιορισμών της.

Μορφή και λειτουργία στην ρινοπλαστική
Το ρινικό διάφραγμα σχηματίζει το μεσαίο τοίχωμα ανάμεσα στα δύο ρουθούνια και είναι κρίσιμο για τη στήριξη της μύτης. Εξαιτίας αυτού, η εμφάνιση και η λειτουργία της μύτης συνδέονται εγγενώς. Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις που αλλάζουν το σχήμα της μύτης περιλαμβάνουν παρέμβαση στο ρινικό διάφραγμα κατά κάποιο τρόπο και γι αυτό η επέμβαση θα ονομάζονταν ακριβέστερα «διαφραγματορινοπλαστική». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η μύτη σας είναι ασύμμετρη ή έχετε δυσκολία στην αναπνοή.
Επομένως, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν χειρουργό που μπορεί να αξιολογήσει και να βελτιώσει τόσο την εμφάνιση όσο και τη λειτουργία της μύτης (λειτουργική ρινοπλαστική). Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι η δομική ακεραιότητα της μύτης και του ρινικού αεραγωγού λαμβάνονται υπόψη ταυτόχρονα με την αισθητική εμφάνιση. Στόχος είναι να σας δοθεί ένα τελικό αποτέλεσμα που δεν είναι μόνο φυσικό και συμμετρικό, αλλά διατηρεί επίσης έναν καλό ρινικό αεραγωγό και σταθερή εμφάνιση με την πάροδο του χρόνου.

Πριν την επέμβαση σας
Οι ασθενείς επισκέπτονται το ιατρείο πριν προχωρήσουν στη χειρουργική επέμβαση ώστε να γίνει ενδελεχής εξέταση των εξωτερικών και εσωτερικών πλευρών της μύτης, για να αξιολογηθούν όλα τα ανατομικά μέρη της. Πάντα λαμβάνονται λεπτομερείς κλινικές φωτογραφίες. Επιπλέον επισκέψεις εάν χρειαστούν χρησιμοποιούνται για περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τις επιθυμίες, τις προσδοκίες και τις ανησυχίες του ασθενούς και για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει συμφωνία σχετικά με τους στόχους και τους περιορισμούς της επέμβασης.
Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα με τη γενική υγεία του ασθενούς και θα πρέπει να βελτιστοποιηθεί οποιαδήποτε φλεγμονή της ρινικής κοιλότητας. Το κάπνισμα θα πρέπει να διακόπτεται πριν τη χειρουργική επέμβαση.

Μετά την επέμβαση σας
Οι επεμβάσεις ρινοπλαστικής πραγματοποιούνται υπό γενική αναισθησία. Μετά το χειρουργείο ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι την ίδια μέρα ή να μείνει μια νύχτα στο νοσοκομείο για να αναρρώσει.
Τις πρώτες εβδομάδες μετά τη ρινοπλαστική, η μύτη και το πρόσωπο είναι συχνά πρησμένα, μερικές φορές με εμφανείς μώλωπες κάτω από τα μάτια. Το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος τείνει να υποχωρεί σε διάστημα δύο έως τριών εβδομάδων, αλλά κάποιο ήπιο πρήξιμο της μύτης μπορεί να υπάρχει για έως και μερικούς μήνες. Η μύτη ενδέχεται να παρουσιάζει συμφόρηση (μπούκωμα), σαν να πάσχει από ένα κρυολόγημα, και ίσως υπάρχουν κάποιες αιματοβαμμένες ρινικές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών.
Επιπλέον, συνταγογραφούνται παυσίπονα, αποσυμφορητικά, αντιβιοτικά, αντιβιοτική κρέμα και μερικές φορές άλλα φάρμακα, για να βελτιστοποιηθεί η επούλωση και να νιώσει ο ασθενής πιο άνετα. Ο ρινικός νάρθηκας αφαιρείται περίπου μία εβδομάδα μετά την επέμβαση ενώ χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον απορροφούμενα  ράμματα, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την αφαίρεσή τους. Τέλος ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την άρση βαρών ή την άσκηση για περίπου δύο εβδομάδες και να απέχει από αθλήματα επαφής για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Ιατρείο ΩΡΛ, Δάφνη Αττικής

logo_new2_white

Ο Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός ΩΡΛ Χριστόδουλος Δημάκης έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα της Ωτορινολαρυγγολογίας σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή της Αθήνας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2109717391
Διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 175
Δάφνη Αττικής, 17237 (πλησίον ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ)
email: info@orldimakis.gr

Βρείτε μας στο Χάρτη

Copyright by orldimakis.gr 2022. All rights reserved. Designed by Task.