Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

nasal_scoliosis.jpg

Το ρινικό διάφραγμα είναι το λεπτό κάθετο τοίχωμα που χωρίζει τον δεξιό και τον αριστερό ρινικό αεραγωγό (τους 2 ρώθωνες). Είναι κατασκευασμένο από εύκαμπτο χόνδρο και λεπτό οστό, και παίζει βασικό ρόλο στην υποστήριξη της εξωτερικής μύτης.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω εκτροπή του διαφράγματος;
Στην πραγματικότητα είναι πολύ συνηθισμένο να έχουμε ένα ρινικό διάφραγμα που δεν είναι απόλυτα ίσιο. Ωστόσο, μια πιο σοβαρή απόκλιση του διαφράγματος μπορεί να κάνει τον ρινικό αεραγωγό στενότερο, συνήθως στη μία πλευρά περισσότερο από την άλλη, δημιουργώντας στο ασθενή το αίσθημα της ρινικής συμφόρησης και δυσκολίας στην αναπνοή. Ακόμη ένα στραβό ρινικό διάφραγμα μπορεί να είναι υπεύθυνο για πονοκεφάλους, συχνές λοιμώξεις της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων, ροχαλητό αλλά και για ρινορραγίες.
Σοβαρές διαφραγματικές αποκλίσεις μπορεί να προκληθούν από ρινικούς τραυματισμούς, συχνότερα μικροτραυματισμοί της μύτης που συνέβησαν στην παιδική ηλικία ενώ η μύτη μεγάλωνε ακόμη ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μερικές φορές δεν υπάρχει εμφανής αιτία.

Τι πρέπει να κάνω εάν πιστεύω ότι το διάφραγμα μου έχει παρεκκλίνει;
Εάν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε από τη μύτη σας, είναι σημαντικό να εξεταστείτε από ειδικό. Υπάρχουν πολλές αιτίες για τη ρινική συμφόρηση και είναι σημαντικό να γίνει η ακριβής διάγνωση πριν υποτεθεί ότι η αιτία είναι το ρινικό διάφραγμα. Μερικοί ασθενείς θα πρέπει να δοκιμάσουν φαρμακευτικές θεραπείες προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.

Πώς διορθώνεται η απόκλιση του διαφράγματος; Μόνιμη θεραπεία του σκολιωτικού ρινικού διαφράγματος αποτελεί η χειρουργική επέμβαση.

Πώς διορθώνεται η απόκλιση του διαφράγματος;
Μόνιμη θεραπεία του σκολιωτικού ρινικού διαφράγματος αποτελεί η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι με τους οποίους διορθώνεται η απόκλιση του διαφράγματος. Είναι σημαντικό να επιλεγεί η καταλληλότερη προσέγγιση από τον χειρουργό για να δώσει τις υψηλότερες πιθανότητες επιτυχούς διόρθωσης, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους:
Ενδορινική διαφραγματοπλαστική. Αυτή είναι η πιο κοινή προσέγγιση και είναι η επέμβαση που συνήθως αναφέρεται ως απλώς «διαφραγματοπλαστική». Εκτελείται χρησιμοποιώντας μια μικρή τομή ακριβώς μέσα σε ένα από τα ρουθούνια.
Ενδοσκοπική διαφραγματοπλαστική: Οι αποκλίσεις πιο πίσω στη μύτη μπορούν να διορθωθούν εύκολα χρησιμοποιώντας ενδοσκοπική προσέγγιση (λεπτή κάμερα οπτικών ινών) και λεπτά όργανα. Αυτό γίνεται συχνά σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις όπως η ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρίνιων κόλπων.

Ιατρείο ΩΡΛ, Δάφνη Αττικής

logo_new2_white

Ο Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός ΩΡΛ Χριστόδουλος Δημάκης έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα της Ωτορινολαρυγγολογίας σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή της Αθήνας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2109717391
Διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 175
Δάφνη Αττικής, 17237 (πλησίον ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ)
email: info@orldimakis.gr

Βρείτε μας στο Χάρτη

Copyright by orldimakis.gr 2022. All rights reserved. Designed by Task.