Τυμπανόγραμμα

tympanometry-1024x683-1.jpg

Το τυμπανόγραμμα είναι η γραφική αποτύπωση της τυμπανομετρίας, μιας εξέτασης που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση προβλημάτων στο μέσο αυτί. Πρόκειται για μία απλή ιατρική εξέταση που μας επιτρέπει να μετρήσουμε τη λειτουργία και την κίνηση του τυμπάνου και του μέσου ωτός. Μας βοηθά να προσδιορίσουμε εάν η απώλεια ακοής ενός ασθενούς μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακουστικά βαρηκοΐας ή εάν μια άλλη από τις θεραπείες μας θα ήταν πιο κατάλληλη. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει βαρηκοΐα, η τυμπανομετρία μπορεί να εντοπίσει προβλήματα στο μέσο αυτί, ειδικά στα παιδιά.

Πώς εκτελείται το τεστ

Πριν από τη δοκιμή, ο ιατρός θα κοιτάξει μέσα στο αυτί για να βεβαιωθεί ότι τίποτα δεν εμποδίζει το τύμπανο. Στη συνέχεια, μια συσκευή τοποθετείται στο αυτί . Αυτή η συσκευή αλλάζει την πίεση του αέρα και κάνει το τύμπανο να κινείται εμπρός και πίσω. Ένα μηχάνημα καταγράφει τα αποτελέσματα σε γραφήματα.

Πώς να προετοιμαστείτε για το τεστ

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πριν την εξέταση. Είναι όμως σημαντικό ο ασθενής να μην κινηθεί, να μην μιλήσει και να μην καταπιεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Τέτοιες κινήσεις μπορούν να αλλάξουν την πίεση στο μέσο αυτί και να δώσουν εσφαλμένα αποτελέσματα.

Πώς θα νιώσει το τεστ ο ασθενής;

Το τεστ είναι εντελώς ανώδυνο. Ο ασθενής μπορεί να ακούσει έναν τόνο και να νιώσει μια πίεση στο αυτί καθώς λαμβάνονται οι μετρήσεις.

Γιατί εκτελείται το τεστ;

Αυτό το τεστ μετρά πώς το αυτί σας αντιδρά στον ήχο και τις διαφορετικές πιέσεις.

Τι σημαίνουν μη φυσιολογικά αποτελέσματα

Η τυμπανομετρία μπορεί να αποκαλύψει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Υγρό στο μέσο αυτί
  • Βύσμα κυψελίδας (κερί)
  • Έλλειψη επαφής μεταξύ των ακουστικών οσταρίων του μέσου αυτιού
  • Διάτρητο τύμπανο
  • Ουλές του τυμπάνου
  • Έναν όγκο στο μέσο αυτί

Παρενέργειες

Δεν υπάρχουν κίνδυνοι με αυτό το τεστ.

Ιατρείο ΩΡΛ, Δάφνη Αττικής

logo_new2_white

Ο Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός ΩΡΛ Χριστόδουλος Δημάκης έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα της Ωτορινολαρυγγολογίας σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή της Αθήνας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2109717391
Διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 175
Δάφνη Αττικής, 17237 (πλησίον ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ)
email: info@orldimakis.gr

Βρείτε μας στο Χάρτη

Copyright by orldimakis.gr 2022. All rights reserved. Designed by Task.