Έλεγχος ιλίγγου – ζάλης

Regional-Neuro_Vertigo.jpeg

Η αίσθηση περιστροφής ή κίνησης του εαυτού μας ή του περιβάλλοντός μας σε οποιοδήποτε επίπεδο ονομάζεται ίλιγγος. Συχνά χρησιμοποιείται συνώνυμα με τη ζάλη. Κατά συνέπεια, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε ζάλη ή ίλιγγο και η δυσλειτουργία του εσωτερικού αυτιού τείνει να είναι μια κοινή αιτία.

Συνήθεις αιτίες ζάλης

 • Δυσλειτουργία των αυτιών (δυσλειτουργία εσωτερικού αυτιού/λαβυρίνθου)
 • Διαταραχές που σχετίζονται με τα μάτια
 • Προβλήματα στις αρθρώσεις (ισχίο, γόνατο και ποδοκνημική άρθρωση κ.λπ.)
 • Καρδιακά προβλήματα
 • Και πολλές άλλες

Ίλιγγος που σχετίζεται με τα αυτιά

Γενικά προκαλεί μια αίσθηση έντονης περιστροφής. Μπορεί να σχετίζεται με βαρηκοΐα και θόρυβο στο αυτί (εμβοές). Κάποιος μπορεί να αισθάνεται ναυτία κατά τη διάρκεια του επεισοδίου , ωστόσο τα συμπτώματα είναι ποικίλα. Οι συνήθεις τύποι είναι:

 • Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV) που διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως λεπτά. Εμφανίζεται πολύ ξαφνικά. Συχνά μπορεί να προκληθεί κοιτάζοντας προς τα πάνω ή πλάγια, και σε ορισμένες περιπτώσεις, στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι ή σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση του κεφαλιού. Ο τραυματισμός στο κεφάλι είναι γνωστό ότι είναι προδιαθεσικός παράγοντας, αλλά συχνά δεν εντοπίζεται αιτία.
 • Νόσος Menière ή ενδολεμφικός ύδρωπας. Αυτό προκαλεί επεισόδια ζάλης που διαρκούν από μερικές ώρες έως ημέρες. Ο σοβαρός ίλιγγος σε συνδυασμό με την αυξομείωση της ακοής με τις εμβοές (θόρυβος στο αυτί) είναι όλα κλασικά συμπτώματα.
 • Η μόλυνση του εσωτερικού αυτιού (λαβυρινθίτιδα) ή μια φλεγμονή του νεύρου της ισορροπίας (αιθουσαία νευρίτιδα) έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα επεισόδια σοβαρής ζάλης που διαρκούν από μέρες έως εβδομάδες, με αργή επιστροφή στη φυσιολογική ισορροπία που διαρκεί εβδομάδες ή μήνες.

Όλα αυτά τα επεισόδια μπορεί να σχετίζονται με ναυτία και συχνά μπορεί να περιορίσουν τον ασθενή στο κρεβάτι για μια περίοδο.

Διάγνωση

Οι ειδικές εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση περιλαμβάνουν:

 • Ακοομετρία – ακοόγραμμα
 • Δοκιμασίες ισορροπίας γνωστές και ως δοκιμασίες αιθουσαίας λειτουργίας
 • Εξετάσεις αίματος
 • Μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία

Θεραπευτική αγωγή

Γενικά, η θεραπεία του ιλίγγου είναι «συμπτωματική» για τον έλεγχο της ναυτίας και τη γενική υποστήριξη του ασθενούς.

Τα αποτελέσματα της δυσλειτουργίας του εσωτερικού αυτιού μπορεί να «κατασταλούν» με τη χρήση φαρμάκων. Αυτά τα φάρμακα δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ, για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα, επειδή παρατείνουν το χρόνο που απαιτείται για την αναπροσαρμογή του σώματος μετά τον ίλιγγο.

Στοχευμένες ασκήσεις: (Cawthorne Cooksey ή Brandt-Daroff) βοηθούν στην επιτάχυνση της φυσικής διαδικασίας αντιστάθμισης του εγκεφάλου μετά από νόσο του εσωτερικού αυτιού. Η ανάρρωση μπορεί να επιταχυνθεί με αυτές τις ασκήσεις και θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό όταν τα συμπτώματα αρχίσουν να υποχωρούν. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν χαλάρωση των μυών του λαιμού και των ώμων και την εκπαίδευση των ματιών ώστε να κινούνται ανεξάρτητα από το κεφάλι βελτιώνοντας τον συντονισμό. Ο χειρισμός Epley είναι ένας άλλος τύπος άσκησης που βοηθά με τα συμπτώματα του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσης (BPPV). Η εκτέλεση του ανατάσσει τη βλάβη στο λαβύρινθο και ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα.

Χειρουργική: Εάν οι υπόλοιπες θεραπείες αποδειχθούν αναποτελεσματικές, οι χειρουργικές επιλογές κυμαίνονται από την εισαγωγή ενός σωληνίσκου έως επεμβάσεις που καταστρέφουν πλήρως το εσωτερικό αυτί.

Τα τακτικά ραντεβού επανεξέτασης για την παρακολούθηση της προόδου είναι πολύ σημαντικά.

Ιατρείο ΩΡΛ, Δάφνη Αττικής

logo_new2_white

Ο Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός ΩΡΛ Χριστόδουλος Δημάκης έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα της Ωτορινολαρυγγολογίας σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή της Αθήνας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2109717391
Διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 175
Δάφνη Αττικής, 17237 (πλησίον ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ)
email: info@orldimakis.gr

Βρείτε μας στο Χάρτη

Copyright by orldimakis.gr 2022. All rights reserved. Designed by Task.