Μυριγγοτομή και σωληνίσκοι αερισμού

23490ed-1.jpg

Η μυριγγοτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξίσωση της πίεσης στο μέσο αυτί και την αφαίρεση υγρού από αυτό. Πραγματοποιείται για την θεραπεία της εκκριτικής ωτίτιδας (παρουσία κολλώδους, παχύρευστου υγρού στο μέσο αυτί) που προκαλεί βαρηκοΐα ή για τη θεραπεία δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας που εμποδίζει τον φυσικό αερισμό του μέσου αυτιού.

Η μυριγγοτομή συνδυάζεται συχνά με την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στο τύμπανο για πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Η διαδικασία συνήθως εκτελείται με τοπική αναισθησία σε ενήλικες, ενώ στα παιδιά απαιτείται γενική αναισθησία. Τοπική αναισθητική κρέμα εφαρμόζεται απευθείας και με ακρίβεια στην επιφάνεια του τυμπάνου του αυτιού χρησιμοποιώντας ειδικό απλικατέρ, υπό άμεση όραση με τη χρήση μικροσκοπίου. Η κρέμα αφήνεται στη θέση της για περίπου 30-45 λεπτά. Μία μικρή εγκοπή γίνεται στο τύμπανο για να επιτρέπεται η αφαίρεση οποιουδήποτε υγρού με μικροαναρρόφηση. Εάν υπήρχε απώλεια ακοής βελτιώνεται αμέσως. Εάν αφεθεί, αυτή η μικρή τομή συνήθως κλείνει μέσα σε λίγες μέρες. Διαφορετικά μπορεί να εισαχθεί ένας μικρός σωληνίσκος μέσω της τομής στην τυμπανική μεμβράνη προκειμένου να παραμείνει ανοιχτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνήθως μεταξύ 2 έως 12 μηνών, ώστε να επιτραπεί ο καλύτερος και μεγαλύτερης διάρκειας αερισμός του μέσου ωτός.

Μετεγχειρητική φροντίδα

Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του αυθημερόν και θα του χορηγηθούνε κάποιες ωτικές σταγόνες. Οι σωληνίσκοι με τον καιρό ωθούνται έξω από το τύμπανο του αυτιού από μόνοι τους, το οποίο σχεδόν πάντα επουλώνεται αυτόματα. Τέλος ο ασθενής παρακολουθείται στο ιατρείο τακτικά.

Ιατρείο ΩΡΛ, Δάφνη Αττικής

logo_new2_white

Ο Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός ΩΡΛ Χριστόδουλος Δημάκης έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα της Ωτορινολαρυγγολογίας σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή της Αθήνας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2109717391
Διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 175
Δάφνη Αττικής, 17237 (πλησίον ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ)
email: info@orldimakis.gr

Βρείτε μας στο Χάρτη

Copyright by orldimakis.gr 2022. All rights reserved. Designed by Task.