Ρινίτιδα – Αλλεργική Ρινίτιδα

allergiki_rinitida.jpg

Ρινίτιδα σημαίνει φλεγμονή του βλεννογόνου (της επένδυσης) της ρινικής κοιλότητας, που συνήθως προκαλεί ρινική συμφόρηση/απόφραξη, καταρροή, φτέρνισμα και φαγούρα στη μύτη και τα μάτια.
Είναι η πιο κοινή μακροχρόνια ρινική πάθηση, που επηρεάζει έως και το 30% του πληθυσμού σε κάποιο βαθμό. Για ορισμένους ασθενείς, έχει τη μορφή σχετικά ήπιας εποχιακής συμφόρησης, καταρροής και φτερνίσματος λόγω αλλεργίας στη γύρη, γνωστή ως αλλεργική ρινίτιδα.
Ωστόσο, για ορισμένους ασθενείς τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρά, λόγω πολλαπλών διαφορετικών αλλεργιών ή μερικές φορές καθόλου αλλεργίας. Ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει να διαγνωστεί η αιτία των ρινικών συμπτωμάτων, ο τύπος ρινίτιδας και να προτείνει την ιδανική θεραπεία.

Αλλεργική ή μη αλλεργική;
Η ρινίτιδα μπορεί να χωριστεί σε αλλεργική ρινίτιδα και σε μη αλλεργική ρινίτιδα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται στην υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε ένα αλλεργιογόνο – μια ουσία που μεταφέρεται σχεδόν πάντα στον αέρα. Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα που προκαλούν ρινίτιδα είναι η γύρη (π.χ. γρασίδι ή δέντρο), η σκόνη, το τρίχωμα της γάτας ή του σκύλου και η μούχλα.
Η μη αλλεργική ρινίτιδα έχει πολλές διαφορετικές αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του γενετικού/οικογενειακού ιστορικού, των φαρμάκων και της επαγγελματικής έκθεσης σε ορισμένες ουσίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορεί να βρεθεί σαφής αιτία.
Και οι δύο κοινές μορφές ρινίτιδας συνδέονται στενά με το άσθμα – οι ασθενείς με άσθμα είναι πιθανό να έχουν επίσης ρινίτιδα και το αντίστροφο. Εάν έχετε και τις δύο παθήσεις, είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζονται και οι δύο μαζί, για να έχετε τον καλύτερο δυνατό έλεγχο των συμπτωμάτων της μύτης και του θώρακα.

Διάγνωση ρινίτιδας: Η ρινίτιδα διαγιγνώσκεται μέσω ενός συνδυασμού του ιατρικού σας ιστορικού (μια σειρά στοχευμένων ερωτήσεων σχετικά με τα συμπτώματά σας και τα άλλα ιατρικά σας προβλήματα)

Διάγνωση ρινίτιδας
Η ρινίτιδα διαγιγνώσκεται μέσω ενός συνδυασμού του ιατρικού σας ιστορικού (μια σειρά στοχευμένων ερωτήσεων σχετικά με τα συμπτώματά σας και τα άλλα ιατρικά σας προβλήματα) και της κλινικής εξέτασης (εξέταση της μύτης για σημεία φλεγμονής).
Σε πολλές περιπτώσεις είναι χρήσιμο να γίνει τεστ αλλεργίας, για να προσδιοριστεί εάν η ρινίτιδα εμπίπτει στις αλλεργικές ή μη αλλεργικές κατηγορίες. Τα αλλεργικά τεστ μπορούν επίσης να καθορίσουν ποια συγκεκριμένα αλλεργιογόνα προκαλούν τα συμπτώματά.
Ο πιο συνηθισμένος τύπος αλλεργικού τεστ είναι το τεστ δερματικής αλλεργίας. Αυτό διαρκεί περίπου 15 λεπτά για να διεξαχθεί, είναι σχεδόν ανώδυνο και πολύ ασφαλές και παρέχει άμεσο αποτέλεσμα. Τα αλλεργικά τεστ μπορούν επίσης να διεξαχθούν με μια απλή εξέταση αίματος.

Θεραπεία της ρινίτιδας
Η θεραπεία της ρινίτιδας θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο της ρινίτιδας που υπάρχει, την εποχή του χρόνου που εμφανίζονται τα συμπτώματά, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τα αλλεργικά ερεθίσματα, εάν υπάρχουν.
Για ορισμένους ασθενείς με πιο ήπια συμπτώματα, ένα απλό αντιισταμινικό (αντι-αλλεργικό) χάπι μπορεί να ελέγξει τα συμπτώματά. Για πολλούς ασθενείς η καλύτερη θεραπεία είναι ένας συνδυασμός τακτικών ρινικών πλύσεων με θαλασσινό νερό (αλατόνερο) και ένα καθημερινό ρινικό σπρέι στεροειδών. Αυτό συνήθως λαμβάνεται μακροπρόθεσμα και είναι μια πολύ ασφαλής θεραπεία.
Για ορισμένους ασθενείς, άλλα φάρμακα ή/και σπρέι μπορεί να είναι απαραίτητα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων τους. Ορισμένοι ασθενείς με πολύ σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την ανοσοθεραπεία, η οποία είναι μια εξαιρετικά εξειδικευμένη θεραπεία που στοχεύει να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα πιο ανεκτικό στο αλλεργιογόνο που προκαλεί τα συμπτώματα.
Σε περιπτώσεις ανθεκτικές στη θεραπεία, μπορεί να είναι χρήσιμο να επισκεφτείτε έναν ειδικό για να προσδιορίσετε εάν η χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο στη βελτίωση των συμπτωμάτων σας (αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να θεραπεύσει την υποκείμενη πάθηση).

Ιατρείο ΩΡΛ, Δάφνη Αττικής

logo_new2_white

Ο Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός ΩΡΛ Χριστόδουλος Δημάκης έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα της Ωτορινολαρυγγολογίας σε μεγάλα εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή της Αθήνας

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2109717391
Διεύθυνση: Λεωφ. Βουλιαγμένης 175
Δάφνη Αττικής, 17237 (πλησίον ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ)
email: info@orldimakis.gr

Βρείτε μας στο Χάρτη

Copyright by orldimakis.gr 2022. All rights reserved. Designed by Task.